Een moderator …

 

Barbara Drieghe
Sereni moderator

Ooit las ik

Wie rouwt, bevindt zich op onontgonnen terrein
en is onzeker.

Wie rouwt heeft houvast nodig.

Lisanne Van Sadelhoff

Als uitvaart moderator kan je die ‘houvast’ bieden.

Wanneer je iemand verliest waar je van houdt ben je kwetsbaar. Dan heb je het gevoel de vaste grond onder je voeten kwijt te zijn. Je bevindt je op onbekend terrein. Je bevindt je aan het begin van het pad van de rouw.

Niet alleen wil je dat de uitvaart praktisch tot in de puntjes geregeld is en wil je maximaal ontzorgt worden, ook inhoudelijk wil je dat de uitvaart een laatste mooi en liefdevol eerbetoon wordt.

Op zo’n moment heb je behoefte aan iemand die oordeelloos, met open handen en een ruime blik naar je luistert. Iemand die tussen de lijnen kan lezen en feilloos oppikt wat zo bijzonder is en er woorden aan kan geven. 

Iemand die jouw verhaal kan brengen met warmte en tederheid, met liefde voor wat niet meer is, maar nooit vergeten zal worden.

Iemand die een verhaal kan brengen over het leven, maar ook over afscheid nemen van elkaar, met elkaar. Onverwacht blijkt dan dat in hele kleine dingen, ganse werelden en ervaringen opgeslagen liggen.

Het is samen terug in de tijd reizen en alles opnieuw beleven.

De dood hoef je immers niet alleen te dragen, die draag je samen.

Als uitvaart moderator kom je op heel korte tijd, heel dichtbij. Alle franjes vallen weg, vrij snel ben je bij de essentie.

 Weet je, bij de dood kom je heel veel van het leven tegen, wat overblijft is liefde en soms neemt de liefde zélf het woord.

Bij het samenstellen van een scenario ligt de nadruk op het leven, minder op de dood. Er wordt ruimte gecreëerd om de stilte waardigheid te geven, uit respect. Tussen de tranen en het verdriet wordt er ook ruimte gemaakt voor blijdschap en mooie, warme herinneringen.

De kracht van een tekst is niet tijdsgebonden. De woorden blijven eeuwig hun werk doen.

Als je zo afscheid kan nemen, zacht begeleidt en ondersteunt door een uitvaart moderator dan gaat het over ontlading, ontroering, vreugde, hartstocht en nog zoveel meer… en zo kan je kan ademen en herademen.

Leendert Photography

Privacybeleid | Cookies